HTML

kistehéníramerikából

egy hat hétig tartó kistehén turné és egyéb események leírása abból az országból, ahol mindenki visszaköltözött a fára

Friss topikok

  • dancsati: Szerintem majd a Földes Lászlónak kell áttadni az üdvözletet. Ő járta a világot József Attila estt... (2008.10.19. 17:11) Quebec
  • Zora 111: Mit is... Most nincs olyan saját élményem, ami megosztható lenne. Csak annyi, hogy inspiráló volt... (2008.10.15. 10:25) Ez az utolsó
  • gergelygabi: A youtube-on találtam ezt a videót a szombati koncertről: www.youtube.com/watch?v=1xoDBEBD1Is Ko... (2008.10.08. 05:45) Memphis
  • carpediem56: Remek koncert volt -- ott ultem az elso sorban Joe kocsmajaban es nehezen tudtam a helyemen maradn... (2008.10.05. 04:32) New York
  • helka: Akkor jó lesz hazajönni, már itt is elkezdett esni az árfolyam!:) és Laci de lécci: ne hagyd abba,... (2008.10.03. 13:52) Bowling Green ismétlés

Linkblog

Bowling Green ismétlés

2008.10.02. 18:35 matyiö

Délelött. Bowling Greenben ülök megint. Bejöttem kávét, meg süteményt enni. A többiek még alaszanak. Ahol tegnap játszottunk, ma hangszóróból a keringô lemez szól angolul: “what will be?”. Minden olyan szimbólikus, illetve minden szimbólikusan láttatja magát ma nekem.
Nem kérnek pénzt az ennivalóért. Ide visszajöttünk, szeptember elején itt kezdtünk, és visszahívtak.  Teltház volt tegnap este. Ülve táncolós koncert, Bowling Green kisváros nagy egyetemmel. A kávézó is inkább hasonlít könyvtárhoz, vagy antikváriumhoz. Emberek ülnek szanaszét, hallgatják a zenét, beszélgetnek, olvasnak, tanulnak, esznek. Régi képregények, bakelit lemezek mindenütt. Tegnap a könyvlapok közöt játszottunk. Visszaszámolunk. 22 koncert volt eddig, és már csak 8 van hátra. Utolsó negyed, ennek a vége, annak az eleje. Ezt ebben a városban érezzük legjobban. Három hete még ismerôsként búcsúztak el, tegnap már barátként fogadtak.
Az elôzô két nap megjártuk Washingtont. Az esti koncert után bejelentették a szenátusban, hogy nem támogatják állami pénzzel a rossz helyzetben lévô pénzintézeteket, erre reggelre akkorát esett a dollár, mint még soha világválság óta. Tönkretesszük Amerikát is? Ahogy a fiúk otthontalan tekintetébe nézek, úgy érzem képesek vagyunk rá. A koncert Washingtonban is akkusztikus volt, a Karcsi csak kongázott, mi bárszékeken ültünk, sok játékkal zenéltünk. Volt elöttünk egy lányzenekar, Neshvilbôl, olyan igazi amerikai szerelmes lányok gitároznak, csellóznak, énekelnek szerelemes dalokat. A közönségük szerelmes lányokból és egy szerelmes fiúból állt, aki csillogó szemekkel végigénekelte az egészet úgy, hogy akkor sem vette le tekintetét az énekesnôrôl, ha becsukta. Kis amerikai polgári hétköznapok. Minden olyan európai, vagy emberi…, nem tudom melyik. A civil amerika szimpatikus, nagyon szimpatikus. Nincs feszkó, nincsenek ellenség képek, nincs harc, fenyegetettség, könnyedtség van, nyitottság, szeretet, és szeretetvágy.  Senki nem érzi, hogy lemarad valamirôl. Nem nagyon beszélnek örök életrôl, meg az utókor számára itthagyható nyomokról. Tudják, ha átmennek a piroson, elüthetnek valakit, akinek baja lesz, ôket meg súlyosan megbûntetik, ha cigarettáznak meg fognak betegedni, nincsenek olyan példák, hogy az öreg John bácsi is nyolcvan éves koráig szívta. A Marlboro reklámembere, aki plakátokon évtizedekig feszített lovon, meghalt tüdôrákban. Nem tudom, hogy hogy csináljuk mi otthon, hogy ez nincs így illetve így van, de mi nem így látjuk. A civil amerikában nincsenek a felszínen elhomályosított, szájról-szájra terjedô népi hazugságok, most arra a civil polgári amerikára gondolok, aminek nincs köze az amerikai politikához, sem az amerikai tömegkultúrához. Egyszerûen próbálnak önazonos életet élni emberek, taníttatni a gyerekeiket, örülni minden jónak. Ez a réteg nagyon nagy amerikában, és a világ felé is visszafogott, tapintatos. Szeretne nyitott demokrata elnököt, épp azért, hogy gondolnia se kelljen a politikára. A kávézó tulajdonos idôs apukájának volt egy ötlete tegnap este, hogyan lehetne nekünk nagyon gyorsan befutni itt. Írjunk egy “Obama” dalt és mindenkit megnyerünk. Ez volt eddig a legvalószínûtlenebb mondat. Naív felütések, de most ezt élem, és nem várom meg, míg egy másik tisztább képet jelenik meg az egészrôl. Akkor majd megint nekifutok.
A washingtoni hely hangmérnöke egy fekete zenész fickó, aki meghívott jövôre Washingtonba a nyári fesztiválra, amit ô szervez. Vendégül látna bennünket a házában. Egyébként Hollywoodban élt profi zenészként. Többek között James Brown-nal zenélt. Minden mondata után iszonyú harsányan felkacagott. Szinte beteges nevetés ez, ami annyira üdítôen hatott mindenkire, hogy sírtunk a röhögéstôl. A Tomi szerint ez egy pszihikai fogás a részérôl hangulatfokozó módszer, hogy fenttartsa a saját és a környezete hangulatát. Lehet, de ha ilyen jól mûködik mindannyian meg szeretnénk tanulni.
Ma nem utazunk sokat, holnap sem, azután igen, utána nyugati part. Itt most hideg van, ott negyven fok. Idôjárás. Nincs kedvem minden nap írni, inkább napszemüveget kellene szereznem valahonnan.
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisteheniramerikabol.blog.hu/api/trackback/id/tr57692938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikipuni 2008.10.02. 18:49:23

Laci!tudjuk,hogy fárasztó és hogy hiányzunk nektek!mi a jó,az örök és a szuper hungarian fun club!!mikor érkeztek haza???
please write a few sentences for us every day!!we need thise experiences!!thanks.ti vagytok a legjobbak!!

helka 2008.10.03. 13:52:22

Akkor jó lesz hazajönni, már itt is elkezdett esni az árfolyam!:)
és Laci de lécci: ne hagyd abba, vagy diktáld le a titkárnődnek vagy mittudomén... már kezdtem elhinni, hogy az összes amerikai kövér és hamburgert zabál, de a zene! az csodákra képes. előhozza a "lényeget".

végre van vmi "élő" kapcsolat VELETEK!! Ó igen!
jó nem fényezek senkit tovább de tényleg HIÁNYOZTOK ITTHONRÓL!
süti beállítások módosítása