HTML

kistehéníramerikából

egy hat hétig tartó kistehén turné és egyéb események leírása abból az országból, ahol mindenki visszaköltözött a fára

Friss topikok

  • dancsati: Szerintem majd a Földes Lászlónak kell áttadni az üdvözletet. Ő járta a világot József Attila estt... (2008.10.19. 17:11) Quebec
  • Zora 111: Mit is... Most nincs olyan saját élményem, ami megosztható lenne. Csak annyi, hogy inspiráló volt... (2008.10.15. 10:25) Ez az utolsó
  • gergelygabi: A youtube-on találtam ezt a videót a szombati koncertről: www.youtube.com/watch?v=1xoDBEBD1Is Ko... (2008.10.08. 05:45) Memphis
  • carpediem56: Remek koncert volt -- ott ultem az elso sorban Joe kocsmajaban es nehezen tudtam a helyemen maradn... (2008.10.05. 04:32) New York
  • helka: Akkor jó lesz hazajönni, már itt is elkezdett esni az árfolyam!:) és Laci de lécci: ne hagyd abba,... (2008.10.03. 13:52) Bowling Green ismétlés

Linkblog

Toronto

2008.09.24. 08:15 matyiö

A hétfô reggelt autószereléssel kezdtük. Mivel Tomi is csatlakozott a csapathoz, át kellett szerelni az utolsó ülést, hogy elférjünk. Aztán irány Kanada. Egész nap utaztunk, az amerikai-kanadai határnál feltúrták a buszt, de nem tartott sokáig, s baléphettünk az országba.
Végre. Itt megint kilóméterben számolják a távolságot. Ez növeli a konfortérzésünket. A mile-t nem tudom megszokni. Olyan, mintha az óra helyett bevezetnék mondjuk a csiga idômértékegységet, és egy óra az három és fél csiga lenne. Mindenhol örülünk, ha valami kicsit is európai. Kanada az Egyesüt Államokhoz képest az. Ahogy kinéz, amilyenek a városok, az emberek, békésebb, toleránsabb benyomást kelt. Torontó mellett aludtunk. Késô este értünk oda. Egy idôs indiai recepciós fogadott, hatalmas haját a szakállára tekerve. Távkapcsolókat és kulcsokat nyomott a kezünkbe és a kókadt csapatot beterelte a szobákba. Karcsi mondta, hogy lessük meg a sikh férfit, mikor lefekszik és kiengedi a biztosan bokáig érô haját.
Reggel ébredés, aztán bementünk a közeli egyetemre. Délben adtunk egy koncertet az aulában. Az egyetemi rádió közvetítette. A reggeli kávénkat a koncert alatt ittuk meg, egyetemisták jöttek, mentek, megálltak, leültek, tapsoltak, a rádiósok vették, mi meg félálomban kávét kortyolgattuk valahol kanadában Torontótól nem messze egy egyetem aulájában a színpadon és játszottunk. Utána bementünk Torontóba, az új szállásunkra. Betettük a mosást egy olyan gépbe megint, amire nincs kiírva semmi. Így csináltuk egy hete is az elôzô helyen, és csodálkoztunk, hogy milyen szép, száraz, és tiszta lett. Hát kiderült, hogy az csak a szárító, és egy hétig tökéletesre szárított ruhákról hittük, hogy tiszta.
Torontó nagyon jó hely. Még aznap este a Lula Lounge nevû klubban léptünk fel, a Smallworld Music Festival keretében, a prospektusban hungarian moshup stílusmegjelöléssel, olyan zenekarok mellett, mint Los Lobos, Baba Zula.
A hely és környéke nagyon hangulatos volt. A latin negyedben voltunk, mindenütt hangulatos kávézók, kocsmák, éttermek, apró boltok. A Lula klub egyetlen nagy terem, középen tánctér, kétoldalt kisebb magaslaton asztalok, székek, boxok, régi piros lámpák, hosszú bárpult. Mindenhol másfajta terítô, más szalvéta, ami szövetbôl volt, és leginkább az otthoni fejkendôrkre hasonlított. A portugál pincérlány egyedül rakta ki az összes terítéket két órán keresztül. Minden kicsit ütött kopott volt, de ez inkább otthonos érzést keltett. Látszott, hogy a csillogást a kaja minôségében, a programokban, és a kiszolgálás kedvességében rejtik el. Valahogy olyan jó állapotba kerültünk, hogy mindenki elmondta röhögéssel egybekötve, hogy mi a baja saját magával. Na jó majdnem mindenki. Sanyi azt utálja, hogy iszonyú sokat beszél, de semmi értelme nincs annak, amit mond. Én azt, hogy állandóan harcban vagyok a világgal, valahogy ez jutott ott az eszembe. A Karcsi azt utálja magában, hogy aggódik ballépéseitôl, s azok következményeitôl. Valahogy szeretné elfogadni például azt, hogy minden, ami a kezébe kerül eltûnik, amit meg kell jegyezni, elfelejt stb.. A Peti nem válaszolt azzal az indokkal, hogy ô kérdezte elôször!?

Lassan gyûlt a közönség, fôleg középkorúak, kevés fiatal. Mindenki a koncertre jött , az elején ültek, ettek-ittak beszélgettek. Nyolckor fegyelmezetten játszani kezdtünk. Csend, mindenki ránk figyelt. Mintha valami zsûrinek játszanánk. Furcsa helyzet. Nem volt rossz csak más, mint minden eddigi, de hamar megszoktuk és elegáns koncertet adtunk. A “zsûri” nem bírta sokáig, és táncolni kezdett.  Egy férfi bekiabált: magyarul a szájber gyereket!..., Peti meg visszaszólt, hogy az ugyan az, mint angolul, és lenyomtuk angolul. Kicsit kivagyunk ezektôl a megélhetési kivándorlóktól, akik mindenhol az elhagyott otthonukat követelik vissza. A koncert után odajött a srác, hogy ô “magyar dj.” Torontóban, korábban New Yorkban élt, ugyan ebben a beosztásban. Elmondta, neki nagyon tetszett a koncert, de csalódott, mert ô magyar koncertre jött, és ez nem az. Kellemetlen hosszú beszélgetésbe kezdtünk, amibôl nehéz jól kijönni. Elmondtam neki, hogy mi nem az itt élô magyar kolóniáknak jöttünk zenélni, hanem az amerikaiaknak, kanadaiaknak, akik nem értik a magyar nyelvet mint, ahogy a ma esti közönségen is láthatja. Klubbokban, nemzetközi fesztiválokon zenélünk, amerikai szervezésben, amerikai promócióval. Talán kapizsgálta mirôl beszélek, de errôl a folyamatról nekem nem árult el semmit. Mindegy. Hihetetlen, hogy mindenütt szembetalálkozol ugyan azzal a provinciális korlátolt tudatlansággal. A kigyúrt fukszos kopasz agresszív típust is magyar unikumként terjed a világban.
A koncert után azért jött más is. Sok kanadai gratulált, a fesztivál szervezôje boldog volt, hogy hétfô este képesek voltunk megtáncoltatni a kanadaiakat. Ez itt nagyon ritka. A portugál pincércsajnak is tetszett. Volt egy kis csapat fiatal: egy ukrán lány, aki énekes, egy magyar származású filmrendezô, meg egy nagy spanyol színésznô és egy fekete grafikus srác. Meghívtak a szomszéd kocsmába egy italra. Mikor beléptünk country zenekar játszott rugókon, hegedûn, fûrészlapon. Dumáltunk, a csaj nagyjátékfilmeket rendez, most két forgatókönyvön dolgoznak a nagy spanyol színészcsajjal, aztán télen mennek Kubába forgatni. Ebbôl élnek. Az énekes lány meg a harmadik cédéjét adja ki. Neki a rendezô csaj klippeket forgat, Peruban, Mexicoban. Hazaindultunk. A torontói éjszakában a Janó a spanyol erôs testalkatú színész csajjal spanyolul veszekedett, mint férj, s feleség, mi dôltünk a röhögéstôl, az énekes csaj közben gyönyörû ukrán szerelmes dalokat énekelt, a fekete srác meg csak mosolygott, a csajok szerint mindig görcsös, mégis lazán felajánlott egy következô napi városnézést. Megköszöntük, elbúcsúztunk, kidôltünk.
Másnap délben már a kínai negyedben, és az olasz negyedben kóvályogtunk. Találtunk egy Hungarian Thai nevû éttermet húslevessel. Torontó kényezteti lakóit. A világ minden kultúrája keveredik keresztül - kasul.  Délutáni indulás Montreálba. Holnap Quebecben játsszunk. Ahogy elindult a busz mindenki beájult.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisteheniramerikabol.blog.hu/api/trackback/id/tr37678759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zora 111 2008.09.25. 15:43:54



Elgondolkodtam...

Azon, hogy vajon mennyire sztereotípiáktól hemzsegő, esetleg előítéletes a gondolkodásom az amerikában élő emberekről.
Azon, hogy pl. Etiópiából nézve magam, nekem nem is olyan rossz itt ahol, ahogy élek, de mondjuk Spanyolországból, netán Amerikából (na, nem egy Gettóból, vagy rezervátumból) nézve, már nem annyira jó.
Azon, hogy valójában, ha fáradt és/vagy elégedetlen vagyok, sokszor nem látom tisztán, és saját fényükben a dolgokat. Még néha tanulom, hogy semmi sem csak jó vagy rossz...
Azon, amit minap egy "szimpla" regényben olvastam, kicsit szentimentális, de szerintem jó:
"Az álmok vagy az eljövendő dolgok, vagy saját lelkünk árnyai, soha nem szabad félni tőlük, inkább magunkba fogadni, és használni saját céljainkra."

Ja, aztán semmi rémálom...:-)


Üdv

süti beállítások módosítása